Yapay Zeka Çalışmaları Ve Karşılaşılabilecek Sorunlar
Teknoloji çağının insanları olarak hepimiz bize sunulan imkanlardan ihtiyaçlarımız ölçüsünde faydalanmaya çalışıyoruz. Başta internet olmak üzere, cep telefonları, tablet, bilgisayar, oyun konsolu, giyilebilir teknoloji ürünleri, akıllı ev sistemleri ve dahası. Günümüzde teknoloji çok ciddi bir şekilde ilerliyor ve takip edilmesi güç bir hal alıyor. Bu teknolojilerin en heyecan verici olanı ise hiç şüphesiz yapay zeka olsa gerek.
1947 yılında Roswell New Mexico’da bir olay yaşandı. Amerika tarihinde ilk ve tek olmak üzere bir UFO’nun düştüğünü açıkladı. 1 gün sonra ise yapılan açıklama geri çekilerek düşenin aslında meteoroloji balonu olduğu söylendi. Fakat ne tesadüftür ki bu tarihten sonra teknoloji adeta bir patlama yaşayarak gelişmeye başladı. Çipler, kızılötesi ışınlar, radar ve sonar teknolojilerindeki muazzam gelişmeler. Bir süre sonra da bilgisayarlar, uzay araçları, akıllı telefonlar ve robotlar derken hayatın her aşamasına bir teknolojik çözüm sunulmaya başlandı.
Yapay zeka yani bilimsel adıyla mantıksal analiz robotu. Bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti. En basit tanımıyla öğrenebilen robotlar. İlk çalışmaları 1947’den 4 yıl sonra, yani 1951’de Amerika’nın bilişim ve teknoloji geliştirme üssü olan M.I.T. (Massachusetts Institute of Technology) de başlayan yapay zeka ile ilgili Hollywood’da da onlarca film bulunmaktadır. Terminatör, Matrix, Robocop bunların en bilinenleridir. İlk etapta üretim sektörüne yardımcı olması amacıyla geliştirilmeye başlanan yapay zeka uygulamaları artık hayatın aşamasında karşımıza çıkıyor. Akıllı telefonlarda bulunan Siri, Google Now, Cortana gibi basit görünen ve oldukça alıştığımız sesli yanıt sistemleri yapay zeka temelli uygulamalardır. Hatırlayacağınız üzere çok yakın bir süre önce Boston Dynamics tarafından tanıtılan Atlas isimli robotun marifetleri konunun fiziksel olarak hangi seviyelere geldiğini gözler önüne sermektedir.
Microsoft tarafından geliştirilen yapay zeka; Tay için açılan twitter hesabından atılan tweetler konunun ne kadar tehlikeli olabileceğini gözler önüne serdi. Twitter’daki tüm yazılanları takip eden ve buna göre şekillenen Tay bir süre sonra ırkçılık,cinsellik içeren ve Hitler’i savunan tweetler yollamaya başladı. Microsoft konuya müdahele ederek hesabı kapatmıştır. Google’ın geliştirdiği AlphaGo uygulaması ise Çin’de oldukça meşhur olan Go oyununda kendini kısa sürede geliştirerek Dünya Go Şampiyonu Lee Sedol’ü yenmiştir.
Ünlü fizikçi ve bilim adamı Stephan Hawking’e göre ise önümüzdeki 100 yıl içerisinde Matrix’te gördüğümüz insanlığı yok etmeye çalışan robotları görmemiz kaçınılmaz olacak. Teknolojinin ilerleyişini göz önüne alarak 2020 yılında insan belleğinin kapasitesine erişmiş robotlar oldukça sıradan hale gelecek, 2030 yılında 1000 insan beyni kapasitesine erişebilecek olan tek bir yapay zeka bilgisayarının 2050 yılında yaşayan tüm insanların beyin kapasitesine ulaşabileceğini söyleyebiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder